SPM ’11

Assalamualaikum wrh wbt sahabat sahabiah fillah..🙂

Semua mesti tau peristiwa bersejarah (di Malaysia saja) hari ni ‘kan?

Tipu laa kalau cakap tak tahu…

KEPUTUSAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA ’11 


Nak cerita pengalaman saya dari pagi sampai keputusan keluar…

Walaupun saya bukan yang amek result.. Hihiii..

Pagi tadi datang sekolah jalan kaki, sebab kena tinggal dengan van….

Serve me right huh?🙂

Satu pengajaran juga buat saya dan yang best bila jalan kaki, saya langsung tak ngantok sampai tengah hari padahal saya tak tidur pun malam tu…

Allah beri saya kekuatan untuk tempuhi sebuah hari yang bermakna buat kakak abang senior saya…

Sampai saja di sekolah..

Dada berombak kencang…

Terus lafaz “astaghfirullah!” terpacul di bibir saya…

Kalau tunggu result orang lain rasa mcm ni, mcm mna kalau saya amek result s’diri nanti?

Ishk! Jangan ber’kalau’ dalam hidup..

Everything has been written in Lauhul Mahfuz..

Lepas doa dan usaha…

Tawakkal kpd Allah saja lah..

Masa terasa macam perlahan saja…

Bertambah-tambah debaran…

Tertanya-tanya,

Mcm mna result senior-senior saya?

Mcm mna peratus SPM tahun ni?

Kelas berlalu perlahan sangat rasa nya…

Tiba giliran kelas kami untuk menghadiri pameran pelajaran..

Mcm2 universiti yg buka booth di kantin sekolah..

Everything nampak cam best….

Guess what?

Kwn2 sy minat bidang maritim…

Sangat2 best!🙂

Dengar cerita pun dah teruja…

Sangat-sangat teruja..

Ok2… Tak lama lepas tu saya dan kawan2 attend kelas Bio..

“Irving dapat straight A’s!”

Terungkai satu persoalan…

Macam mana yang lain?

“Armando dpt straight A’s!”

Lagi? Lagi?

“Faizulnizam dapat 6A!”

Itu antara senior-senior yang famous saya rasa…

Kemudian, masa balik.. Saya pergi bilik guru..

Terserempak dengan senior yang juga merangkap gelaran sahabat saya!

Zulaikha, Eymah, dan…. (krg pasti)

Jumpa saja, Zulaika terus peluk saya…

I ask her, “How?”

Guess what?

Subhanallah! Masya’Allah! Alhamdulillah! She got 7A’s!

Eymah n sahabat yang seorang lagi pun dpt result yang membanggakan,

5A’s..🙂 Sangat2 bangga dengan mereka…

Pertempuran saya dan kawan-kawan batch ’95 kian hampir…

Semua dah nervous!

Parents’ masing2 dah tetapkan anak2 mereka utk dpt straight A’s…

Parents’ saya tidak terkecuali….

Lebih2 majoriti kami d’kelas ni, anak sulung a.k.a. anak pertama…

Mmg harapan keluarga…

Kejayaan tak datang bergolek dan saya pegang kata2;

MAN JADDA WAJADA

“SIAPA BERSUNGGUH-SUNGGUH DIA BERJAYA!”

 Jadinya.. Kalau saya benar-benar nak berjaya maka saya harus usaha..

Jangan lupa niat kerana Allah!

Jangan niat untuk dapat sanjungan dan pujian!

Jangan juga belajar sebab nak imtihan saja..

Nanti lepas exam semua hilang….

Tak ada manfaat apa-apa la pelajaran yang diajar guru…

Rugi…

Saya petik kata-kata tu dari murabbi saya…

Jangan lupa,

DOA USAHA TAWAKKAL!

Buat calon SPM batch ’95 tahun ’12!

Gambate!

“….Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka….” (Ar-Ra’d:11)

Lailah saidah..

Wassalamualaikum wrh wbt…🙂

SMB🙂 210312

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s