Bila Pena Memuntahkan Tinta

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh… Apa  khabar iman kalian? Sihat? Hebat? Mantap? Dah lama kan ana tak update blog ni? Semua mesti dah rindu nie.. (perasan jap)

Sedar tak sedar dah hampir sebulan ana duk rumah… Tak ke sekolah… Allahu Allah.. Rindu… Rindu ingin berjihad di medan ilmu… Jihad seorang pelajar adalah menuntut ilmu… Doakan ana lekas sembuh ya.. Jika ada cikgu yang kenal pada ana, yang baca entri ini, maaf saya cikgu… Saya tak hadir banyak paper masa trial hari tu… Rasa bersalah sangat-sangat pada mu’allim mu’allimah ana… Mereka sangat harapkan ana hadirkan diri masa trial… Sangat-sangat berharap agar kami semua lulus… Apakan daya… Allah uji ana dengan masalah kesihatan setelah menduduki peperikan fizik (kalau tak silap)… Sedih di hati hanya Allah yang tahu…

Rasa malu pun ada nak berhadapan dengan semua orang.. Ada suara-suara yang kata ana malas, ana cipta ‘alasan kreatif’.. Subhanallah.. Alhamdulillah… Rezeki ana, ana kira… Terima kasih kerana ‘husnudzon’ pada ana.. Sungguh, hanya Allah yang mampu membalasnya.. Ana cuba tenangkan hati dengan firman Allah dari surah Ali Imran ayat 139:-

“Janganlah kamu berasa lemah, dan jangan pula bersedih hati kerana sesungguhnya darjat kamu tinggi di sisi Allah sekiranya kamu orang yang beriman.”

Alhamdulillah.. Sepantas kilat Allah memujuk ana… Ashkuruka ya Allah… Bukanlah nak kata ana ni beriman… Jauh sekali… Semoga dijauhkan diri ini dari sikap riya’… Sekurangnya, kita tanamkanlah keyakinan pada Allah… Yakin seyakin-yakinnya pada Dia… Teringat pada sebuah firman-Nya di dalam surah Al-Baqarah,

“Tidaklah Allah menimpakan ujian ke atas seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”

Insya’Allah setakat ini dulu coretan ana, Allah dah panggil.. Suara mu’azzin juga sudah kedengaran di corong pembesar suara surau.. Salam Subuh semuanya…

TIDAK AKAN BERGELAR SESEORANG ITU BERIMAN SEBELUM DIA DIUJI..

Wassalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh….

 

SMB [081012 |0505]

Bumi Allah

Sarawak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s