SPM ’12 : Experience is The Best Teacher

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh… Kaifa imanukum? Mudah-mudahan semakin sihat dan mantap… Lama juga rasanya membiarkan inche blog ni berhabuk… Almaklum… Kesibukan menghadapi SPM…. Sepanjang SPM ni banyak sekali pengalaman dan cerita yang saya kutip… Mana tidaknya… Sepanjang SPM saya tak sihat… Tapi.. Tetap gagah melangkah ke dewan periksa… Saya ambik periksa dalam bilik kuarantin a.k.a. Bilik Q due to my health condition… Ambil periksa masa sakit ni memang kurang umphh.. Saya ingat saya pun akan join kawan-kawan kemana-mana.. Unfortunately…. Saya seorang saja… Adakalanya saya tumpang Bilik Q pusat lain (SG008)… Ada juga kawan kadang-kadang… Kalau tak, saya dengan pengawas sajalah..

Apa yang special nya periksa SPM saya ni adalah saya setia ditemani oleh Puan Ibu… Hehehh… Puan Pengetua minta ibu ayah untuk stand by… Who knows I might collapse once more…. Kan? Memang ada collapse laa… Hari pertama dan hari kedua terakhir periksa… Panik pengawas yang jaga… Rasa macam menyusahkan saja (memang pun)… *sigh*

Ada juga rasa nak back-off dari ambil kertas periksa… Tapi… Saya tak mahu kalah tanpa bertempur! Saya redha jika saya kalah tapi hanya lepas saya menghadiri pertempuran… Itu prinsip saya… In facts.. It’s a ‘big’ event to all SPM’s candidates… Who wanna lose? Tak ada orang nak kan? So do I… Walaupun nak dekat sebulan juga saya missed kelas.. Saya usaha juga untuk datang hari periksa ‘besar’ tu… No too ‘besar’ actually… The Hereafter’s ‘SPM’ is much ‘besar’ than this one… Huhuhuuu.. Dah ready?

Banyak kali saya bertukar-tukar pengawas… Ada sekali tu, masa paper Additional Mathematics, sampai tiga orang guru pengawas berjaga dalam bilik periksa… Ketua Pengawas datang, “Farhana, hari akan ada 3 orang pengawas bersama kamu dalam bilik periksa sebab pusat B ada seorang calon saja yang ambil ujian. Nanti guru-guru pengawas ni akan bersama kamu berdua dalam bilik ni. Kalau tak selesa boleh beritahu.”, kurang lebih begitulah kata-kata ketua pengawas tu.. Rasa macam VIP.. Hehehh.. *perasan jap*

Alhamdulillah.. Akhirnya jam 3.30 petang 27 November 2012 hari Selasa…. Rasmilah sudah diriku bergelar lepasan SPM, dan lepas ni memang orang akan gelar ‘penganggur terhormat’… Tapi…. Sekalipun SPM dah berakhir… Sesi pembelajaran tak akan pernah berakhir…😉 Itu yang pasti…

Selagi hidup… Selagi bernafas… Selagi itu bergelar pelajar..😉

 

SMB

Bintulu, Sarawak

201112 | 1146 hours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s