Istiqamah dan Mujahadah

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh… Kaifa imanukum?

Moga terus segar mekar dan mantop bersama dakwah dan tarbiyyah… Insha Allah…

Allahumma Aameen…

Dah lama tak update belog terchenta ni kan?

Wondering…

Is there any pembaca setia belog saya? Hihiii…

Macam tak ikhlas saja…

Well…. Entri kali ni bertajuk??

ISTIQAMAH DAN MUJAHADAH

Nak cakap istiqamah memang mudah….

Tapi nak menzahirkannya tu….

Nak beristiqamah tu….

Memang perlu mujahadah yang hebat….

Istiqamah dan mujahadah harus bergerak seiringan….

Kerana istiqamah takkan mampu bergerak sendiri tanpa mujahadah….

Rasanya semua orang pernah try untuk consistent (in other words, istiqamah)

Nak consistent ni memang susah kan?

Contohnya untuk bangun 4.30pagi setiap pagi untuk Qiam…

Kalau tak usaha sungguh2…

Kalau tak lawan nafsu sungguh2…

In other words…

Kalau tak mujahadah….

Haih… Memang susah…

Benarlah….

Nak dapatkan syurga ini kadang-kadang kena paksa….

So… Got my idea?

ISTIQAMAH DAN MUJAHADAH ni macam best friend laaa…

Xleh pisah…

Macam saya ni….

Memang kena banyakkan mujahadah…

Musuh terbesar kepada kita (manusia) adalah nafsu kita sendiri….

BTW!!

Mula kan sedikit demi sedikit….

Step by step…..

BUT!!!!!

Try to consistent in it….

Inshaa Allaah….

Step by step but ISTIQAMAH…

^___^ So… I conclude that….

ISTIQAMAH DAN MUJAHADAH ITU BERSAHABAT BAIK…. NAK ISTIQAMAH HARUS BERMUJAHADAH….

 

Wassalam….

SMB

240113 | 0313 hours

Bintulu

 

p/s: Ini sekadar pendapat saya… Sila beri tunjuk ajar sekiranya terdapat kekurangan dan kesalahan… Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah… Dan yang lemah itu datangnya dengan izin Allah bersandarkan kelemahan diri ini… Barakallahufiik…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s