Manis

Assalamualaikum wrh wbt. Ya Allah lamanya dah tak on blog. Dah berhabuk, berdebu dan bersawang dah pun blog ni. Rindu kita tak? Hehe. Ada orang baca ke eh masalahnya?

Lama tak menulis ni, jari jadi kaku sikit. Banyak sebenarnya. Tapi rindu. Rindu nak menulis lagi. Rindu nak mengisi hati lagi. Rindu nak berkongsi rasa lagi dan lagi. And the list goes on. Haha.

Takkan terasa manisnya hidup andai tak dilambung gelora. -UNIC, Aisya Humaira

Begitulah bait lirik lagu Aisyah Humaira nyanyian UNIC yang saya tengah dengar sekarang.

Kemaskini terakhir saya di blog ini adalah kira-kira 4 tahun lepas. Pada tarikh 23hb Disember 2013. Hampir 4 tahun. Lamanya saya tinggalkan blog ini bersawang. Padahal dulu, blog ini antara tempat saya meluah rasa serta berkongsi apa sahaja yang saya baca dan pelajari.

4 tahun dengan naik turun iman. 4 tahun dengan ujian hidup yang tak hentinya. Malah saat menaip artikel ini saya sedang bergenang air mata. Lemah rasanya. Diuji bertubi-tubi. Tapi siapa saya menidakkan takdir. Apa daya untuk menghalang ujian itu datang. Yang pasti. Setiap yang datang. Ada hikmahnya. Qawiyy duhai diri.

Semoga kesakitan, kesedihan, kekecewaan, dan kelemahan hari ini menjadi kekuatan hari esok.

Semoga pahit hari ini jadi manis hari esok. Biiznillah.

Semoga bisa berdamai dengan takdir.

SMB
280417| Jam 0325
Bintulu

Detik pertama yang dirindui

Assalamualaikum wrh wbt… Lama juga tak menaip sebarang entri untuk blog ini… Kekeringan idea mungkin… Hu hu..

Detik pertama yang dirindui

Detik pertama merasakan hembusan hidayah

Detik pertama sekali kenal apa itu usrah

Detik pertama kali kenal apa itu ukhuwah

Detik pertama kali kenal apa itu dakwah

Detik pertama kali kenal apa itu tarbiyyah

Detik pertama kali kenali liqa’

Detik pertama kali kenali berjabat salam, bercipiki-cipika bersama para akhawat

Detik pertama mengenali terms of dnt

Detik pertama yang indah sekali….

Seindah hikmah yang datang bersamanya…

Namun…

Pergantian…

Tahun…

Bulan…

Minggu…

Jam…

Minit….

dan saat…

Menghilangkah keindahan itu perlahan-lahan…

Aku tahu…

Aku, dia, dan kami semua…

Sedang diuji…

Dengan ujian ukhuwah…

Perselisihan faham…

Komitmen pada keluarga…

Komitmen pada kerjaya…

Komitmen pada studi…

Antara ujian yang kami terima…

Sungguh…

Aku rindu…

Rindu detik pertama bersua muka….

Berjabat tangan…

Bertanya khabar…

Bercipiki cipika…

Ber-usrah…

Bertilawah…

Bertadabbur…

Mendengar tazkirah bersama-sama…

Tasmi’ hadith ‘arbain sama-sama…

Rindu… Rindu… Rindu…

Isytaqtu ‘ilakunna jiddan!!

sobs..

cuma dapat luah di sini…

harap ada antara antunna yang datang singgah dan baca…

 

 

Yang merindu antunna,

SMB

231213 | 2316 hours

Bintulu

 

Itu lah… T A R B I Y Y A H

ASSALAMUALAIKUM semua!!! Kaifa haluk? Miss me?? Teheeee… *hamek kauh kena baling ngan selipar jepun jiran sblh…* ok.. chill sikit sbb dah lma kot tak update blog… i dont know either ada org baca ke tak blog ni? Ok..main point please…

Baik lah… nak buat some quick update… (sbb update guna handset je ni…) psal tarbiyyah..

Dulu pernah terfikir… apasal lah akk ni asyik nak bash aku je? Yg lain xd yg wat salah ke? Asal turn aku, teruk lah kena bash (walhal takda teruk mana..sungguh daku mengada)! Terasa menyampah plak dgn akk tu.. maaf kak… tskk tskk… tapi…. sekarang… aku fikir semula… tak ptut aku fkir cmtu… tak patut aku rs cmtu… syukurlah ada yg nak tegur salah silap kita kn… sygnya Allah pd kita… Dia tak mahu kita lalai leka alpa hanyut dengan dunia… maka hadirlah mrk2 dengan izin-Nya utk mengingatkn kita… :’) manisnya kasih syg Allah kan? Rindu pd teguran mrk… pedas mmg pedas… hangat mmg hangat… tapi… itu lah… T A R B I Y Y A H

“Indeed reminder benefits the believer.” (Qur’an)

Ana istaqtu ilaikunna 😥

Pahit pd mulanya… sukar rsnya utk ditelan… perit!!! Tp pd akhirnya Allah beri kemanisan dgn menghadiahkn hamba-Nya yg berjaya menempuh mehnah-Nya dgn sabar… :’) subhanallah…

“Berjuang memang pahit kerana syurga itu manis.. Bukan sedikit mahar yang perlu di bayar… Bukan sedikit pedih yang ditagih…” -Sunnah Orang Berjuang, Hijjaz

P/s: mtk maaf lah kalu post ni berterabur… huhuu…

Ana ukhtukum fillah,
SMB
Bintulu, Sarawak
111113 | 0023 hours

Assalamualaikum wrh wbt.. Hi there! How imaan? And how shaum (fasting)? Dh lama tak update blog ni..

Alhamdulillah harini hari ke 14 ummat Islam menjalankan rukun Islam ke-3 iaitu ibadah puasa!

Dh masuk fasa ke-2 Ramadhan iaitu 10 pertengahan fasa maghfirah atau fasa keampunan.. 

Allah… Allah… Allah… Bagaimana agaknya ibadah kita? Semakin meningkatkah? Atau paling tidak, istiqamahkah kita dalam beribadah?

Mujahadah an nafs.. Berjuang melawan nafsu… Itulah antara perjuangan di bulan Ramadhan ini… Bagaimanakah gagahnya kita menentang nafsu yg terdidik 11 bln lamanya….?

Tepuk dada, tanya imaan!

Wassalam..
SMB
July 23rd, 2013 | 4.45 am
Bintulu

This is my jihad!

in the name of Allah.. the most gracious.. the most merciful…

salam ‘alaik… kaifa imanukum jami’a?

semoga terus segar dan mekar di sirami dakwah serta tarbiyyah….

Allahumma aameen…

saya baru beberapa hari discharge dari hospital…

i was admit due to low of white blood cells and high fever..

from thousands, only hundreds left for me to fight my illness…

i was very very weak at that time..

sampai satu ketika, suhu badan naik mendadak hingga hampir mencecah 42 darjah celcius…

boleh rosak otak kata doktor…

due to high body temperature….

mereka pasang intravenous drip to help reduce the body temperature….

it was hard time for me and my mum who was with me of course…

i keep on mimpi bukan bukan…

at that time…

i really appreciate healthy time…

just imagine….

i cant eat, or even drink….

tekak pahit sangat…..

apa yg blh buat cuma sabar….

saya dipaksa untuk makan….

to gain my energy…

i lose most of my energy during fever..

ye la..

i need to fight with my illness..

at the same time..

i need to rebuild my antibody…

i need to rebuild my white blood cells…

which i lose after i take carbamazepine..

tak semua get the same effect as i am…

jangan takut….

just few in hundreds.. (maybe)

tapi… dont worry…

tawakkal… bcz this is our ikhtiar…

inshaa Allah…

i got ulcers dalam tekak serta mulut…

sgt2lah sukar untuk saya telan makanan atau minuman…

even saliva…

nak taknak.. saya cuma bergantung pada air drip yg masuk….

“Allah does not burden a soul beyond what he can bear of.” [2:286]

i missed outside world so much..

bila tengok jiran sebelah katil makan…

saya telan air liur saja…

mana tidaknya….

tak selera sangat……

suka untuk saya ingatkan,

masa sihat amat berharga…

once Allah ambil kembali nikmat Dia…

kita akan menyesal kerana mensia-siakan nikmat tersebut….

jarum beberapa kali rosak…

terpaksa tukar tempat cucuk setiap hari…

hampir segenap pelusuk tangan saya di cucuk….

Allahu Allah….

i can only sabar….

put my faith on Allah..

sabar… sabar… dan sabar….

setiap hari ambil darah….

sabar lagi…. sungguh… Allah cinta…

i feel blessed! Alhamdulillah….

ada ketikanya… disuntik antibiotik…

sakitnya…

Allahu Allah..

sungguh Dia saja yang tahu…..

i could not explain it all…

masuk saja antibiotik…

terus badan jadi panas…

sakit sangat….

tapi….. sabar lagi!

jahannam is much more hotter than this!

jadi… i make a decision…

i need to be strong!

this is my jihad!

this is my mujahadah!

ya Allah… tsabbatkan diriku dalam ketaatan pada-Mu…

ya Allah… tsabbatkan aku dalam deen-Mu…

ya Allah… tsabbatkan langkahku pada jalan-Mu…

pada jalan yang Engkau redhai…

pada jalan yang Engkau cintai….

pada jalan yang Engkau kasihi…

Allahumma Aameen!!

 

Salam rindu… Salam sayang…

Ana ukhtikum fillah,

SMB

Bintulu, Sarawak, Malaysia

160613 | 0000 hour

The Signs of Munafiqun

in the name of Allah.. the most gracious.. most merciful…

salam ‘alaikum!! kaifa imanukum??

semoga semakin mantap iman kita semua..

The Prophet said, “The signs of a hypocrite are three: 

  1. Whenever he speaks, he tells a lie. 
  2. Whenever he promises, he always breaks it (his promise ). 
  3. If you trust him, he proves to be dishonest. (If you keep something as a trust with him, he will not return it.)”  

[Bukhari]

I’ve been read this hadith recently…

Allahurabbi….

this hadith really open my eyes…

yup!

widely open!

its remind me,

  • not to tell lie when speaks
  • not to break any promises
  • not to be dishonest

Dear Allah…

save us from being munafiq…

…And whatsoever the messenger give to you, take it. And whatsoever he forbid, abstain (from it).. [59:7]

 

“Please do not hear for me if I say something against Allah!”

Wassalam

SMB

310513 | 0011 hours

Sarawak