Detik pertama yang dirindui

Assalamualaikum wrh wbt… Lama juga tak menaip sebarang entri untuk blog ini… Kekeringan idea mungkin… Hu hu..

Detik pertama yang dirindui

Detik pertama merasakan hembusan hidayah

Detik pertama sekali kenal apa itu usrah

Detik pertama kali kenal apa itu ukhuwah

Detik pertama kali kenal apa itu dakwah

Detik pertama kali kenal apa itu tarbiyyah

Detik pertama kali kenali liqa’

Detik pertama kali kenali berjabat salam, bercipiki-cipika bersama para akhawat

Detik pertama mengenali terms of dnt

Detik pertama yang indah sekali….

Seindah hikmah yang datang bersamanya…

Namun…

Pergantian…

Tahun…

Bulan…

Minggu…

Jam…

Minit….

dan saat…

Menghilangkah keindahan itu perlahan-lahan…

Aku tahu…

Aku, dia, dan kami semua…

Sedang diuji…

Dengan ujian ukhuwah…

Perselisihan faham…

Komitmen pada keluarga…

Komitmen pada kerjaya…

Komitmen pada studi…

Antara ujian yang kami terima…

Sungguh…

Aku rindu…

Rindu detik pertama bersua muka….

Berjabat tangan…

Bertanya khabar…

Bercipiki cipika…

Ber-usrah…

Bertilawah…

Bertadabbur…

Mendengar tazkirah bersama-sama…

Tasmi’ hadith ‘arbain sama-sama…

Rindu… Rindu… Rindu…

Isytaqtu ‘ilakunna jiddan!!

sobs..

cuma dapat luah di sini…

harap ada antara antunna yang datang singgah dan baca…

 

 

Yang merindu antunna,

SMB

231213 | 2316 hours

Bintulu

 

Advertisements

Itu lah… T A R B I Y Y A H

ASSALAMUALAIKUM semua!!! Kaifa haluk? Miss me?? Teheeee… *hamek kauh kena baling ngan selipar jepun jiran sblh…* ok.. chill sikit sbb dah lma kot tak update blog… i dont know either ada org baca ke tak blog ni? Ok..main point please…

Baik lah… nak buat some quick update… (sbb update guna handset je ni…) psal tarbiyyah..

Dulu pernah terfikir… apasal lah akk ni asyik nak bash aku je? Yg lain xd yg wat salah ke? Asal turn aku, teruk lah kena bash (walhal takda teruk mana..sungguh daku mengada)! Terasa menyampah plak dgn akk tu.. maaf kak… tskk tskk… tapi…. sekarang… aku fikir semula… tak ptut aku fkir cmtu… tak patut aku rs cmtu… syukurlah ada yg nak tegur salah silap kita kn… sygnya Allah pd kita… Dia tak mahu kita lalai leka alpa hanyut dengan dunia… maka hadirlah mrk2 dengan izin-Nya utk mengingatkn kita… :’) manisnya kasih syg Allah kan? Rindu pd teguran mrk… pedas mmg pedas… hangat mmg hangat… tapi… itu lah… T A R B I Y Y A H

“Indeed reminder benefits the believer.” (Qur’an)

Ana istaqtu ilaikunna 😥

Pahit pd mulanya… sukar rsnya utk ditelan… perit!!! Tp pd akhirnya Allah beri kemanisan dgn menghadiahkn hamba-Nya yg berjaya menempuh mehnah-Nya dgn sabar… :’) subhanallah…

“Berjuang memang pahit kerana syurga itu manis.. Bukan sedikit mahar yang perlu di bayar… Bukan sedikit pedih yang ditagih…” -Sunnah Orang Berjuang, Hijjaz

P/s: mtk maaf lah kalu post ni berterabur… huhuu…

Ana ukhtukum fillah,
SMB
Bintulu, Sarawak
111113 | 0023 hours

Ibrah | Rempeyek’s Project

Salam ‘alaikum!!

Hi there!!

Salam Ramadhan Mubarakah for all of Jalanku Pulang’s reader!!

How’s your first of Ramadhan?

Alhamdulillah… Inshaa Allah mine is ok…

Today my lil sister learn how to fast!

Hamdulillah.. She made it for today!!

He he..

Dare to try…

Try what?

He he…

Now, I  am trying to make a rempeyek

First try…

A bit nervous…

Fuu… Susah rupanya nak menggoreng…

Nak kasi crispy…

I got the recipe from the internet…

So far dah siap goreng beberapa keping…

Siap je orang amek dan bedal….

They called it keropok not a rempeyek

Mum said, “sedap.. ”

Dad said, “erhh… (haha.. but he ate it.. ngeee)

Sis said, “not bad..”

Hamdulillah.. Ok la tuu kan??

Mum said boleh jual ni…

Inshaa Allah..

Kadang-kadang boleh juga ambil ibrah dari memasak ni…

setiap sesuatu yang terjadi ni…

semuanya berlaku atas kehendak Allah kan?

juga atas usaha diri sendiri…..

misalnya, saya lapar, tapi malas masak..

lalu saya berdoa pada Allah agar beri saya makanan…

tapi saya tak usaha pun nak memasak…

macam mana Allah nak bantu?

kalau saya cuma berdoa dan betawakkal tanpa berganjak untuk berusaha walau sedikitpun…

saya nak kaitkan dengan hidayah….

ok.. ramai orang kata…

“hidayah belum sampai…”

walhal…

seruan hidayah telah lama sampai….

do you expect hidayah to come to you without you seek for it?

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka.” [13:11]

Allah wanted you put an effort to get it, dear…

So! Jom! jadikan Ramadhan ini sebagai platform perubahan untuk diri kita (especially me..)

Jom! 😉 Moga Allah redha…

Mohon maaf atas segala kekurangan dalam penulisan saya…

Do correct me i fI’m wrong… 🙂

 

Till then.. Wassalam…

Ana ukhtikum fillah…

SMB

Bintulu

 

 

Syabab fil Islam

in the name of Allah.. the most gracious.. the most merciful…

lumrah manusia.. seringkali terleka mahupun terlalai… terkadang alpa…
dek kerana terlalu alpa.. terlalu leka..
akhirnya.. apapun tak menjadi…
not a single work were done if we still leka with dunya…
yeah.. hubbu dunya…
sweet yet adorable…
and melalaikan too…
how can we expect to enter jannah if we still pandang sebelah mata all the task that has been given to us?
ask ourselves..
do we really want jannah?
or we just suka-suka?
please! jangan permainkan hal-hal seumpama ini….

we do too little dakwah..
too little tarbiyyah…
we do too little mujahadah….
too many jahiliyyah?
yet we expect to enter jannah?

Maratib-amal+niat

sila cermin diri sendiri…
include me myself…
we must do more reflections on ourselves…
or else…
we can’t move on to the other stairs of tarbiyyah…

kita bergerak dari individu muslim…
then baitul muslim…
then muslims community….
then daulah islamiyyah….
then muslim empire….
then only we can reach ustaziyatul alam….
to reach ustaziyatul alam…
we must struggle harder…
as harder as we can….
we need to do more mujahadah….
mujahadah an-nafs…

it’s our nafs…
yang dah control hidup serta gaya hidup kita…
yang menyekat langkah kita untuk bergerak ke level yang lebih tinggi….
urhh… itu yg mengganggu selama ini!
nafs.. nafs… nafs….
Could you pls do not disturb us?
hey… jangan di salahkn nafs jika diri masih belum kuat mujahadahnya!

ayuh! bangkit!
wake up! wake up!
no more fell asleep….
no more sleepiness…
IHB needs a syabab like us to rebuild this ummah!
who’s ummah?
Muhammad’s ummah!!
please dear syabab fil islam!
wake up! wake up!
wake up from your deep sleep!
it’s time to wake up!

jika sekarang kita tidak bangkit..
bila lagi?
bila ummah sudah ranap ditelan arus jahiliyyah…
oh tidak!
jangan sia-siakan usaha para ulama’ terdahulu…

bagaimana mengaku ansarullah jika masih bermalas-malasan??
itu bukan akhlak ansarullah…

ansarullah…
semangat juangnya tinggi!
ansarullah…
semangat jihadnya tebal!
ansarullah…
mujahadahnya hebat!
ansarullah….
hamasahnya hebat!
ansarullah…
himmahnya setinggi langit membiru…
seluas lautan mengalir….
itulah dia ansarullah!!!
dia tidak ‘tidur’…
dia bijak menyusun strategi….

ayuh syabab ayuh!
ayuh bangkit…
membina kembali sebuah tamadun yang hampir ditelan arus jahiliyyah…
membina semula empayar islam yang kian larut dek arus dunia semasa….
kita pemuda harapan agama!
inshaa Allah….
takbir! Allahuakbar… Allahuakbar… Allahuakbar….

Salam sayang… Salam rindu….

Ana ukhtikum fillah…

SMB

160613 | 0330 hours

Bintulu, Sarawak, Malaysia

The Signs of Munafiqun

in the name of Allah.. the most gracious.. most merciful…

salam ‘alaikum!! kaifa imanukum??

semoga semakin mantap iman kita semua..

The Prophet said, “The signs of a hypocrite are three: 

  1. Whenever he speaks, he tells a lie. 
  2. Whenever he promises, he always breaks it (his promise ). 
  3. If you trust him, he proves to be dishonest. (If you keep something as a trust with him, he will not return it.)”  

[Bukhari]

I’ve been read this hadith recently…

Allahurabbi….

this hadith really open my eyes…

yup!

widely open!

its remind me,

  • not to tell lie when speaks
  • not to break any promises
  • not to be dishonest

Dear Allah…

save us from being munafiq…

…And whatsoever the messenger give to you, take it. And whatsoever he forbid, abstain (from it).. [59:7]

 

“Please do not hear for me if I say something against Allah!”

Wassalam

SMB

310513 | 0011 hours

Sarawak

Did you?

They embrace Islam because they feel the ‘izzah of ISLAM… But we ourselves, a MUSLIM, did we feel the ‘izzah, and iffah of ISLAM?

#PeaceNoWar #SelfReminder #Credits #Tazkirah #MuhasabahDiri

Hati | Mixed Topic

ukhuwah islamiyyah

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Apa khabar iman?

Baik?

Maintain?

Atau…………

Di doakn semuanya baik-baik belaka….

Hari ni…

Hari selasa…

May 30th, 2013

Beberapa kali hati diketuk sejak pagi td..

Tiba-tiba terasa nak tanya pada diri….

Ikhlas ker berhijrah ini?

Kerana Allah kah penghijrahan ini?

Untuk siapakah sebenarnya hijrah ini….?

Ya Allah….

*potong bawang laju-laju*

Aku lebih banyak belajar dari mereka yang baru memulakan penghijrahan…

Sungguh…

I’m touched with what they have done…

They have choose this path…

The path of tarbiyyah…

The path of dakwah…

The path of  Allah, The Most Mighty…

………………….

Rindu rasa itu…

Rasa kehangatan tarbiyyah….

Rasa nak pergi usrah jea…

Rasa hangatnya ukhuwwah fillah…

Tak mahu berpisah dengan mereka….

Kadang-kadang rasa macam…

“Kalaulah kami duk serumah ,’kan best?”

Mesti takkan terjebak dengan perkara yang lagha….

Kerana masing-masing ada untuk saling mengingatkan…..

Aduh!!!! Manisnya!!!!

Mana nak jumpa rasa seperti itu kalu bukan di jalan ini?

“Ukhtiku! Aku cinta kamu!”

“Ukhtiku! I love you!”

“Ukhtiku! Ana uhibbuki!”

“Ukhtiku! Wo ai ni!”

“Ukhtiku! Saranghaeyo!”

“Ukhtiku! Naan unnaikadhalikiren!”

Kisah hijrahmu membuka mataku….

:’)

Semoga kita sama-sama berjuang untuk terus thabat di jalan ini!

…………………………………………………………………………….

Wassalam

SMB

300413 | 1209 hours

Bintulu, Sarawak, Malaysia