Itu lah… T A R B I Y Y A H

ASSALAMUALAIKUM semua!!! Kaifa haluk? Miss me?? Teheeee… *hamek kauh kena baling ngan selipar jepun jiran sblh…* ok.. chill sikit sbb dah lma kot tak update blog… i dont know either ada org baca ke tak blog ni? Ok..main point please…

Baik lah… nak buat some quick update… (sbb update guna handset je ni…) psal tarbiyyah..

Dulu pernah terfikir… apasal lah akk ni asyik nak bash aku je? Yg lain xd yg wat salah ke? Asal turn aku, teruk lah kena bash (walhal takda teruk mana..sungguh daku mengada)! Terasa menyampah plak dgn akk tu.. maaf kak… tskk tskk… tapi…. sekarang… aku fikir semula… tak ptut aku fkir cmtu… tak patut aku rs cmtu… syukurlah ada yg nak tegur salah silap kita kn… sygnya Allah pd kita… Dia tak mahu kita lalai leka alpa hanyut dengan dunia… maka hadirlah mrk2 dengan izin-Nya utk mengingatkn kita… :’) manisnya kasih syg Allah kan? Rindu pd teguran mrk… pedas mmg pedas… hangat mmg hangat… tapi… itu lah… T A R B I Y Y A H

“Indeed reminder benefits the believer.” (Qur’an)

Ana istaqtu ilaikunna 😥

Pahit pd mulanya… sukar rsnya utk ditelan… perit!!! Tp pd akhirnya Allah beri kemanisan dgn menghadiahkn hamba-Nya yg berjaya menempuh mehnah-Nya dgn sabar… :’) subhanallah…

“Berjuang memang pahit kerana syurga itu manis.. Bukan sedikit mahar yang perlu di bayar… Bukan sedikit pedih yang ditagih…” -Sunnah Orang Berjuang, Hijjaz

P/s: mtk maaf lah kalu post ni berterabur… huhuu…

Ana ukhtukum fillah,
SMB
Bintulu, Sarawak
111113 | 0023 hours

Advertisements

This is my jihad!

in the name of Allah.. the most gracious.. the most merciful…

salam ‘alaik… kaifa imanukum jami’a?

semoga terus segar dan mekar di sirami dakwah serta tarbiyyah….

Allahumma aameen…

saya baru beberapa hari discharge dari hospital…

i was admit due to low of white blood cells and high fever..

from thousands, only hundreds left for me to fight my illness…

i was very very weak at that time..

sampai satu ketika, suhu badan naik mendadak hingga hampir mencecah 42 darjah celcius…

boleh rosak otak kata doktor…

due to high body temperature….

mereka pasang intravenous drip to help reduce the body temperature….

it was hard time for me and my mum who was with me of course…

i keep on mimpi bukan bukan…

at that time…

i really appreciate healthy time…

just imagine….

i cant eat, or even drink….

tekak pahit sangat…..

apa yg blh buat cuma sabar….

saya dipaksa untuk makan….

to gain my energy…

i lose most of my energy during fever..

ye la..

i need to fight with my illness..

at the same time..

i need to rebuild my antibody…

i need to rebuild my white blood cells…

which i lose after i take carbamazepine..

tak semua get the same effect as i am…

jangan takut….

just few in hundreds.. (maybe)

tapi… dont worry…

tawakkal… bcz this is our ikhtiar…

inshaa Allah…

i got ulcers dalam tekak serta mulut…

sgt2lah sukar untuk saya telan makanan atau minuman…

even saliva…

nak taknak.. saya cuma bergantung pada air drip yg masuk….

“Allah does not burden a soul beyond what he can bear of.” [2:286]

i missed outside world so much..

bila tengok jiran sebelah katil makan…

saya telan air liur saja…

mana tidaknya….

tak selera sangat……

suka untuk saya ingatkan,

masa sihat amat berharga…

once Allah ambil kembali nikmat Dia…

kita akan menyesal kerana mensia-siakan nikmat tersebut….

jarum beberapa kali rosak…

terpaksa tukar tempat cucuk setiap hari…

hampir segenap pelusuk tangan saya di cucuk….

Allahu Allah….

i can only sabar….

put my faith on Allah..

sabar… sabar… dan sabar….

setiap hari ambil darah….

sabar lagi…. sungguh… Allah cinta…

i feel blessed! Alhamdulillah….

ada ketikanya… disuntik antibiotik…

sakitnya…

Allahu Allah..

sungguh Dia saja yang tahu…..

i could not explain it all…

masuk saja antibiotik…

terus badan jadi panas…

sakit sangat….

tapi….. sabar lagi!

jahannam is much more hotter than this!

jadi… i make a decision…

i need to be strong!

this is my jihad!

this is my mujahadah!

ya Allah… tsabbatkan diriku dalam ketaatan pada-Mu…

ya Allah… tsabbatkan aku dalam deen-Mu…

ya Allah… tsabbatkan langkahku pada jalan-Mu…

pada jalan yang Engkau redhai…

pada jalan yang Engkau cintai….

pada jalan yang Engkau kasihi…

Allahumma Aameen!!

 

Salam rindu… Salam sayang…

Ana ukhtikum fillah,

SMB

Bintulu, Sarawak, Malaysia

160613 | 0000 hour

Hati | Mixed Topic

ukhuwah islamiyyah

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Apa khabar iman?

Baik?

Maintain?

Atau…………

Di doakn semuanya baik-baik belaka….

Hari ni…

Hari selasa…

May 30th, 2013

Beberapa kali hati diketuk sejak pagi td..

Tiba-tiba terasa nak tanya pada diri….

Ikhlas ker berhijrah ini?

Kerana Allah kah penghijrahan ini?

Untuk siapakah sebenarnya hijrah ini….?

Ya Allah….

*potong bawang laju-laju*

Aku lebih banyak belajar dari mereka yang baru memulakan penghijrahan…

Sungguh…

I’m touched with what they have done…

They have choose this path…

The path of tarbiyyah…

The path of dakwah…

The path of  Allah, The Most Mighty…

………………….

Rindu rasa itu…

Rasa kehangatan tarbiyyah….

Rasa nak pergi usrah jea…

Rasa hangatnya ukhuwwah fillah…

Tak mahu berpisah dengan mereka….

Kadang-kadang rasa macam…

“Kalaulah kami duk serumah ,’kan best?”

Mesti takkan terjebak dengan perkara yang lagha….

Kerana masing-masing ada untuk saling mengingatkan…..

Aduh!!!! Manisnya!!!!

Mana nak jumpa rasa seperti itu kalu bukan di jalan ini?

“Ukhtiku! Aku cinta kamu!”

“Ukhtiku! I love you!”

“Ukhtiku! Ana uhibbuki!”

“Ukhtiku! Wo ai ni!”

“Ukhtiku! Saranghaeyo!”

“Ukhtiku! Naan unnaikadhalikiren!”

Kisah hijrahmu membuka mataku….

:’)

Semoga kita sama-sama berjuang untuk terus thabat di jalan ini!

…………………………………………………………………………….

Wassalam

SMB

300413 | 1209 hours

Bintulu, Sarawak, Malaysia

Istiqamah dan Mujahadah

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh… Kaifa imanukum?

Moga terus segar mekar dan mantop bersama dakwah dan tarbiyyah… Insha Allah…

Allahumma Aameen…

Dah lama tak update belog terchenta ni kan?

Wondering…

Is there any pembaca setia belog saya? Hihiii…

Macam tak ikhlas saja…

Well…. Entri kali ni bertajuk??

ISTIQAMAH DAN MUJAHADAH

Nak cakap istiqamah memang mudah….

Tapi nak menzahirkannya tu….

Nak beristiqamah tu….

Memang perlu mujahadah yang hebat….

Istiqamah dan mujahadah harus bergerak seiringan….

Kerana istiqamah takkan mampu bergerak sendiri tanpa mujahadah….

Rasanya semua orang pernah try untuk consistent (in other words, istiqamah)

Nak consistent ni memang susah kan?

Contohnya untuk bangun 4.30pagi setiap pagi untuk Qiam…

Kalau tak usaha sungguh2…

Kalau tak lawan nafsu sungguh2…

In other words…

Kalau tak mujahadah….

Haih… Memang susah…

Benarlah….

Nak dapatkan syurga ini kadang-kadang kena paksa….

So… Got my idea?

ISTIQAMAH DAN MUJAHADAH ni macam best friend laaa…

Xleh pisah…

Macam saya ni….

Memang kena banyakkan mujahadah…

Musuh terbesar kepada kita (manusia) adalah nafsu kita sendiri….

BTW!!

Mula kan sedikit demi sedikit….

Step by step…..

BUT!!!!!

Try to consistent in it….

Inshaa Allaah….

Step by step but ISTIQAMAH…

^___^ So… I conclude that….

ISTIQAMAH DAN MUJAHADAH ITU BERSAHABAT BAIK…. NAK ISTIQAMAH HARUS BERMUJAHADAH….

 

Wassalam….

SMB

240113 | 0313 hours

Bintulu

 

p/s: Ini sekadar pendapat saya… Sila beri tunjuk ajar sekiranya terdapat kekurangan dan kesalahan… Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah… Dan yang lemah itu datangnya dengan izin Allah bersandarkan kelemahan diri ini… Barakallahufiik…

Satu Tahun Bersamamu….

Bismillahirrahmanirrahim…. Assalamualaikum wrh wbt… Kaifa imanukum? Semoga iman saya, kamu, dan semuanya sihat dan terus segar mekar dan subur bersama aliran dakwah dan tarbiyyah… Inshaa Allah, bi idznillah…

Alhamdulillah wa syukur lillah… Lafaz syukur tak terhingga buat Allah kerana dengan izin-Nya… Setahun lah sudah blog tercinta ini beroperasi biarpun sangat jarang diupdate… Untuk pengetahuan, inilah satu-satunya blog saya yang dapat bertahan sekian lama… Selalunya, saya selalu lupa kata laluan.. hehehh.. Teruk bebeno lah perangai… Syukurnya belog yang satu ini tidak saya lupa kata laluannya…

Kenapa saya ber-blog??

Saya ber-blog kerana saya ingin menyentuh lebih banyak hati dengan cara penulisan di blog.. Almaklum… Dunia globalisasi kan? Semua di hujung jari… Untuk makluman juga, kebanyakan entri yang saya post di dalam blog ini adalah disalin dari blog-blog yang saya kunjungi… Ada antaranya saya sertakan pautan, ada juga yang tidak… Jadi, jika ada sesiapa yang terlihat karyanya di dalam blog ini, tapi saya tak sertakan pautan, dan mahu saya sertakan pautan.. Bolehlah tinggalkan komen di ruangan komen di bawah setiap post.. Mohon dihalalkan segala aktiviti penyalinan tersebut… (awat cheq skema sangat??)

Saya sangat meminati penulisan ukhti Aisyah Z. (muharikah.com) dan Inche Gabbana (angelwearsgucci.blogspot.com).. Saya yakin mereka dah menyentuh banyak hati… Salah satunya ialah saya… Cuma itulah… Penulisan saya tidaklah se’kreatif’ seperti mereka.. Namun demikian, penulisan mereka akan saya jadikan rujukan.. Nak jadi macam mereka memang tak boleh… Tapi mereka idola saya dalam bidang penulisan, khususnya untuk jalan ini… Nak sentuh hati semua dengan tangan ni memanglah tak mampu.. Pernah baca sebuah quotation, tapi saya ubah sedikit.. Hee 😉

Tugas kita hanya untuk menyampaikan, hanya untuk menyeru tapi… Untuk menyentuh hati itu, untuk mencampak hidayah itu… Bukan tugas kita.. Ianya tugas Allah… 😉

Impian saya melalui dunia blogging ini ialah…

Untuk menjadi postgirl..

Yang menyebarkan surat-surat cinta dari Allah…

Untuk menjadi engineer..

Yang membina bangunan semangat juang dan cinta kepada Allah…

Untuk menjadi arkitek..

Yang melakar masa depan Islam untuk ummah…

Untuk menjadi juruterbang…

Yang membawa semangat ummah untuk terbang tinggi kepada Allah…

Untuk menjadi doktor…

Yang boleh mengubati virus Wahn yang kian menular dalam kalangan ummah…

Untuk menjadi guru..

Yang mengajar erti kesabaran dalam bermujahadah menuju keredhaan Allah…

Sungguh.. Saya inginkan perubahan dalam diri saya.. Bukan saja diri saya malah untuk ummah… Untuk Islam tercinta… Saya ingin memulakannya dari diri sendiri…. Teringat sebuah quotation,

Jika kamu ingin tegakkan Islam di atas bumi kamu… Maka tegakkan dulu Islam itu dalam diri kamu…

Harapan saya agar diri ini terus thabat di jalan ini… Semoga diri terus bergerak bersama aliran dakwah.. Dan terus menderu bersama deruan tarbiyyah… Ya, jalan menuju Allah ini memang sukar.. Tidak dinafikan… Ingat lagi doa Zinnirah al-Mumtahanah?

Ini untukmu Ya Allah. Aku mengharungi kesengsaraan ini untuk mendapat kesenangan di akhirat kelak. Perjuangan ini sememangnya berat, selalu menderita dan sengsara kerana aku sedar untuk mendapat syurga. Aku terpaksa menagih ujian berat, sedangkan neraka itu dipagari oleh pelbagai kesenangan.

Mohon maaf sekiranya sepanjang penglibatan saya di dalam dunia penulisan ini, banyak hati yang terluka… Sungguh, saya cuma insan biasa, yang masih mencari dan mengejar cinta Allah.. Mohon teguran… Sekian saja penulisan kali ini… Semoga blog ini memberi sedikit sebanyak manfaat kepada pembaca-pembacanya… Inshaa Allah.. Bi idznillah….

يامقلب القلوب ثبت قلبي على دينك
‘Yaa Muqallibal Quluub, Tsabbit Qalbi ‘Ala Diinik’
“Wahai Dzat yang membolak-balikkan hati, teguhkan hati kami di atas agama-Mu.”
[HR.Tirmidzi, Ahmad, & al-Hakim]

يا مقــلـب لقــلــوب ثبــت قــلبـــي عــلى طـا عــتـك
‘Yaa Muqallibal Quluub, Tsabbit Qalbi ‘Ala Ta’atik’
“Wahai Dzat yg membolak-balikan hati teguhkanlah hatiku diatas ketaatan kepadamu”
[HR. Muslim]

اللَّهُمَّ مُصَرِّفَ الْقُلُوبِ صَرِّفْ قُلُوبَنَا عَلَى طَاعَتِكَ
‘Allaahumma Musharrifal Quluub, Sharrif Quluubanaa ‘Alaa Tho’atika’
“Ya Allah yang mengarahkan hati, arahkanlah hati-hati kami untuk taat kepadamu.” (HR. Muslim)

رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ
‘Rabbabaa Laa Tuzigh Quluubanaa Ba’da Idz Hadaitanaa wa Hab Lana Mil-Ladunka Rahmatan Innaka Antal-Wahhaab’
“Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; kerana sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (kurnia).”
(Ali Imran 3: 7)

Wassalam…

SMB

021212 | 2244 hours

Bintulu, Sarawak

Adab BerUkhuwah

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh buat pembaca-pembaca laman Jalanku Pulang ini… Alhamdulillah… Peperiksaan SPM telah pun bemula Isnin lepas 5 November.. Doakan ana yeahh? Tinggal lagi 5 paper lagi untuk ana jawab… Masha Allah… Berdebar sungguh hati ini… Doa usaha tawakkal… Bittaufiq wannajah fii imtihaan utk sahabat seperjuangan…. Juga buat senior-senior yang STPM….

Allahumma yassir wala tu’assir… Allahumma tammim bilkhair…

Since blog ni agak lama tak diupdate… (Lama ker?? ehee) So… Hari ni ana nk share pasal Adab-adab Berukhuwah.. 😉 Semoga bermanfaat untuk kita semua…. 😉

MEMBERITAHU KEPADA SAUDARA/SAHABAT YANG DICINTAINYA 
Rasulullah SAW bersabda ertinya: “Apabila seseorang mencintai saudaranya maka hendaknya ia memberitahu kepadanya.” [HR Abu Daud dan Tirmizi]

BERDOA UNTUK MEREKA 
Menurut riwayat Muslim bahawa Rasullah bersabda: “Tidak seorang hamba mukmin berdoa untuk saudaranya dari kejauhan kemungkaran melainkan malaikat berkata; dan bagimu juga seperti itu.”

MEMBERI SENYUMAN KETIKA BERTEMU 
Seperti yang disebutkan dalam hadis yang diriwayatkan dari Abu Dzar r.a bahawa Rasulullah bersabda ertinya: “Janganlah engkau remehkan kebaikan apa saja (yang datang dari saudaramu). Dan jika engkau berjumpa saudaramu maka berikan dia senyuman kegembiraan.” (HR Muslim)

BERJABAT TANGAN BILA BERTEMU 
Rasulullah SAW menganjurkan umatnya bila bertemu dengan saudara-saudara agar cepat-cepatlah berjabat tangan sesuai dengan hadis yang diriwayatkan Abu Daud dari Barra: “Tidak ada dua orang mukmin yang berjumpa lalu berjabat tangan melainkan keduanya diampuni dosanya sebelum berpisah. “

MENGUNJUNGI SAUDARA 

Dalam kitabnya Al Muwathtaa Iman Malik meriwayatkan: Bersabda Nabi Muhammad SAW bahawa Allah berfirman : “Pasti akan mendapat cintaku orang-orang yang mencintai kerana Aku, dimana keduanya saling berkunjung kerana Aku dan saling memberi kerana Aku.”

MENYAMPAIKAN UCAPAN SELAMAT 
Diriwayatkan oleh Anas bin Malik ra bahawa Rasulullah SAW bersabda ertinya: “Barangsiapa mengucapkan selamat kepada saudaranya ketika saudaranya mendapat kebahagiaan nescaya Allah menggembirakan pada hari kiamat.” (HR Tabrani). Rasulullah SAW pernah mengajar hal tersebut seperti dicontohkan dalam hal-hal sebagai berikut: Berkenaan dengan kelahiran anak: “Semoga anda diberkati atas pemberianNya itu dan bersyukur dengan Yang Memberi Rezeki mulai dari kelahiran dilimpahi dengan kebaikan hingga hari tuanya.” (HR Husein bin Ali RA) Apabila kembali dari menunaikan haji: “Semoga Allah menerima hajimu, mengampuni dosamu, dan menggantikan nafkahmu.” (HR Ibnu Sunni dari Ibnu Umar RA) Bila salah seorang saudara menikah : “Mudah-mudahan Allah mengekalkan keberkatan atasmu dan mengumpulkanmu berdua di dalam kebaikan.” (HR Abu Daud dan Tirmizi dari Abu Hurairah) Ucapan Selamat Aidil Fitri : Semoga Allah menerima amal kita, membalas kebaikan saudara dengan ucapan selamat: “Semoga Allah memberkatimu, keluargamu, hartamu, dan mudah-mudahan Allah membalas kebaikan kepadamu.” (HR Nasa’ dari Ibnu Majah)

MEMBERI HADIAH 
Imam Dailami meriwayatkan dari Anas dengan marfu’ bahawa Rasulullah SAW bersabda ertinya: “Hendaklah kalian saling memberi hadiah kerana hadiah itu dapat mewariskan rasa cinta dan menghilangkan kekotoran hati.” Dalam hadisnya marfu, Imam Thabrani meriwayatkan dari Aisyah RA bahawa Rasulullah bersabda ertinya: “Biasakanlah kamu saling memberi hadiah nescaya kamu akan saling mencintai.”

MEMPERHATIKAN KEPERLUAN SAUDARA 
Diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra. Bahawa Rasulullah SAW bersabda ertinya: “Siapa yang meringankan beban penderitaan seorang mukmin di dunia pasti Allah akan meringankan beban penderitaannya di akhirat kelak. Siapa yang memudahkan orang dalam keadaan susah pasti Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan akhirat. Siapa yang menutupi aib seseorang muslim pasti Allah akan menutupi (aibnya) di dunia dan akhirat. Dan Allah akan selalu menolong hambaNya jika hamba tersebut menolong saudaranya.” (HR Muslim)

SMB

Bintulu Sarawak

111112 |0730 hours