Itu lah… T A R B I Y Y A H

ASSALAMUALAIKUM semua!!! Kaifa haluk? Miss me?? Teheeee… *hamek kauh kena baling ngan selipar jepun jiran sblh…* ok.. chill sikit sbb dah lma kot tak update blog… i dont know either ada org baca ke tak blog ni? Ok..main point please…

Baik lah… nak buat some quick update… (sbb update guna handset je ni…) psal tarbiyyah..

Dulu pernah terfikir… apasal lah akk ni asyik nak bash aku je? Yg lain xd yg wat salah ke? Asal turn aku, teruk lah kena bash (walhal takda teruk mana..sungguh daku mengada)! Terasa menyampah plak dgn akk tu.. maaf kak… tskk tskk… tapi…. sekarang… aku fikir semula… tak ptut aku fkir cmtu… tak patut aku rs cmtu… syukurlah ada yg nak tegur salah silap kita kn… sygnya Allah pd kita… Dia tak mahu kita lalai leka alpa hanyut dengan dunia… maka hadirlah mrk2 dengan izin-Nya utk mengingatkn kita… :’) manisnya kasih syg Allah kan? Rindu pd teguran mrk… pedas mmg pedas… hangat mmg hangat… tapi… itu lah… T A R B I Y Y A H

“Indeed reminder benefits the believer.” (Qur’an)

Ana istaqtu ilaikunna 😥

Pahit pd mulanya… sukar rsnya utk ditelan… perit!!! Tp pd akhirnya Allah beri kemanisan dgn menghadiahkn hamba-Nya yg berjaya menempuh mehnah-Nya dgn sabar… :’) subhanallah…

“Berjuang memang pahit kerana syurga itu manis.. Bukan sedikit mahar yang perlu di bayar… Bukan sedikit pedih yang ditagih…” -Sunnah Orang Berjuang, Hijjaz

P/s: mtk maaf lah kalu post ni berterabur… huhuu…

Ana ukhtukum fillah,
SMB
Bintulu, Sarawak
111113 | 0023 hours

Tarbiah Al-Awlad

Assalamualaikum wrh wbt… Sudah lama rasanya saya tak coret apa-apa di blog ini… Maka hari ini saya nak kongsi sesuatu yang saya baca…. Dalam usaha menghabiskan buku 10 Terminal Syurga Rumah Tangga hasil tulisan Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood dan Siti Nur Fatimah Hasan. Bukunya nipis saja tapi nak habisnya saya ambil masa. Alhamdulillah. Banyak informasi berguna yang boleh di ambil darinya, Antaranya yang saya tertarik adalah tentang Tarbiah al-Awlad. Terdapat petikan dari buku Al-Taqshir fi Tarbiah al-Aulad hasil tulisan Muhammad bin Ibrahim al-Hamd tentang pendidikan yang salah terhadap anak-anak. Berikut isi-isinya;-

  • Mendidik anak-anak menjadi pengecut, penakut, dan suka mengeluh.
  • Mendidik mereka (anak-anak) mempunyai sifat menceroboh tanpa sebarang perhitungan yang dianggap melampaui batas.
  • Mendidik mereka menjadi lemahdan kacau serta membiasakan mereka dengan kemewahan, kenikmatan, dan kelazatan.
  • Memanjakan anak dan memenuhi segala keinginannya.
  • Terlalu keras dalam mendidik mereka melampaui batas kewajaran.
  • Terlalu kedekut kepada anak-anak.
  • Tidak memberikan kasih sayang kepada anak-anak.
  • Hanya menumpukan kepada keperluan fizikal anak-anak sahaja
  • Terlalu berprasangka baik terhadap anak-anak.
  • Terlalu  berprasangka buruk terhadap anak-anak.
  • Membezakan anak-anak.
  • Tidak segera menikahkan anak-anaknya padahal mereka merasa mampu dan bersedia untuk bernikah.
  • Menunda pernikahan anak-anak perempuan dan menjadikannya barang dagangan.
  • Menikahkan anak-anak perempuan dengan lelaki yang tidak sekufu.
  • Menamakan anak-anak dengan nama yang tidak baik.
  • Sibuk dalam urusan kerja sehingga meninggalkan rumah dalam jangka masa yang lama.
  • Mendoakan keburukan atas anak-anak.
  • Mendidik mereka dengan perkara-perkara yang buruk , dan kata-kata kotor, dan akhlak yang rendah.
  • Melakukan kemungkaran di depan mata anak-anak.
  • Banyaknya konflik yang berlaku antara ibu bapa.
  • Merendahkan anak-anak dan jarang memberi motivasi ke atas mereka.
  • Tidak memberi kesempatan kepada mereka untuk berubah menjadi yang lebih baik.
  • Salah dalam memahami jiwa dan tabiat anak-anak.

Semoga dapat ambil point-point yang berguna darinya!

Maassalamah wa ilalliqa’

SMB

Bintulu

1416 hours | Nov 3rd, 3012

 

Assalamualaikum wrh wbt.. Hi there! How imaan? And how shaum (fasting)? Dh lama tak update blog ni..

Alhamdulillah harini hari ke 14 ummat Islam menjalankan rukun Islam ke-3 iaitu ibadah puasa!

Dh masuk fasa ke-2 Ramadhan iaitu 10 pertengahan fasa maghfirah atau fasa keampunan.. 

Allah… Allah… Allah… Bagaimana agaknya ibadah kita? Semakin meningkatkah? Atau paling tidak, istiqamahkah kita dalam beribadah?

Mujahadah an nafs.. Berjuang melawan nafsu… Itulah antara perjuangan di bulan Ramadhan ini… Bagaimanakah gagahnya kita menentang nafsu yg terdidik 11 bln lamanya….?

Tepuk dada, tanya imaan!

Wassalam..
SMB
July 23rd, 2013 | 4.45 am
Bintulu

Ibrah | Rempeyek’s Project

Salam ‘alaikum!!

Hi there!!

Salam Ramadhan Mubarakah for all of Jalanku Pulang’s reader!!

How’s your first of Ramadhan?

Alhamdulillah… Inshaa Allah mine is ok…

Today my lil sister learn how to fast!

Hamdulillah.. She made it for today!!

He he..

Dare to try…

Try what?

He he…

Now, I  am trying to make a rempeyek

First try…

A bit nervous…

Fuu… Susah rupanya nak menggoreng…

Nak kasi crispy…

I got the recipe from the internet…

So far dah siap goreng beberapa keping…

Siap je orang amek dan bedal….

They called it keropok not a rempeyek

Mum said, “sedap.. ”

Dad said, “erhh… (haha.. but he ate it.. ngeee)

Sis said, “not bad..”

Hamdulillah.. Ok la tuu kan??

Mum said boleh jual ni…

Inshaa Allah..

Kadang-kadang boleh juga ambil ibrah dari memasak ni…

setiap sesuatu yang terjadi ni…

semuanya berlaku atas kehendak Allah kan?

juga atas usaha diri sendiri…..

misalnya, saya lapar, tapi malas masak..

lalu saya berdoa pada Allah agar beri saya makanan…

tapi saya tak usaha pun nak memasak…

macam mana Allah nak bantu?

kalau saya cuma berdoa dan betawakkal tanpa berganjak untuk berusaha walau sedikitpun…

saya nak kaitkan dengan hidayah….

ok.. ramai orang kata…

“hidayah belum sampai…”

walhal…

seruan hidayah telah lama sampai….

do you expect hidayah to come to you without you seek for it?

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka.” [13:11]

Allah wanted you put an effort to get it, dear…

So! Jom! jadikan Ramadhan ini sebagai platform perubahan untuk diri kita (especially me..)

Jom! 😉 Moga Allah redha…

Mohon maaf atas segala kekurangan dalam penulisan saya…

Do correct me i fI’m wrong… 🙂

 

Till then.. Wassalam…

Ana ukhtikum fillah…

SMB

Bintulu

 

 

Syabab fil Islam

in the name of Allah.. the most gracious.. the most merciful…

lumrah manusia.. seringkali terleka mahupun terlalai… terkadang alpa…
dek kerana terlalu alpa.. terlalu leka..
akhirnya.. apapun tak menjadi…
not a single work were done if we still leka with dunya…
yeah.. hubbu dunya…
sweet yet adorable…
and melalaikan too…
how can we expect to enter jannah if we still pandang sebelah mata all the task that has been given to us?
ask ourselves..
do we really want jannah?
or we just suka-suka?
please! jangan permainkan hal-hal seumpama ini….

we do too little dakwah..
too little tarbiyyah…
we do too little mujahadah….
too many jahiliyyah?
yet we expect to enter jannah?

Maratib-amal+niat

sila cermin diri sendiri…
include me myself…
we must do more reflections on ourselves…
or else…
we can’t move on to the other stairs of tarbiyyah…

kita bergerak dari individu muslim…
then baitul muslim…
then muslims community….
then daulah islamiyyah….
then muslim empire….
then only we can reach ustaziyatul alam….
to reach ustaziyatul alam…
we must struggle harder…
as harder as we can….
we need to do more mujahadah….
mujahadah an-nafs…

it’s our nafs…
yang dah control hidup serta gaya hidup kita…
yang menyekat langkah kita untuk bergerak ke level yang lebih tinggi….
urhh… itu yg mengganggu selama ini!
nafs.. nafs… nafs….
Could you pls do not disturb us?
hey… jangan di salahkn nafs jika diri masih belum kuat mujahadahnya!

ayuh! bangkit!
wake up! wake up!
no more fell asleep….
no more sleepiness…
IHB needs a syabab like us to rebuild this ummah!
who’s ummah?
Muhammad’s ummah!!
please dear syabab fil islam!
wake up! wake up!
wake up from your deep sleep!
it’s time to wake up!

jika sekarang kita tidak bangkit..
bila lagi?
bila ummah sudah ranap ditelan arus jahiliyyah…
oh tidak!
jangan sia-siakan usaha para ulama’ terdahulu…

bagaimana mengaku ansarullah jika masih bermalas-malasan??
itu bukan akhlak ansarullah…

ansarullah…
semangat juangnya tinggi!
ansarullah…
semangat jihadnya tebal!
ansarullah…
mujahadahnya hebat!
ansarullah….
hamasahnya hebat!
ansarullah…
himmahnya setinggi langit membiru…
seluas lautan mengalir….
itulah dia ansarullah!!!
dia tidak ‘tidur’…
dia bijak menyusun strategi….

ayuh syabab ayuh!
ayuh bangkit…
membina kembali sebuah tamadun yang hampir ditelan arus jahiliyyah…
membina semula empayar islam yang kian larut dek arus dunia semasa….
kita pemuda harapan agama!
inshaa Allah….
takbir! Allahuakbar… Allahuakbar… Allahuakbar….

Salam sayang… Salam rindu….

Ana ukhtikum fillah…

SMB

160613 | 0330 hours

Bintulu, Sarawak, Malaysia

This is my jihad!

in the name of Allah.. the most gracious.. the most merciful…

salam ‘alaik… kaifa imanukum jami’a?

semoga terus segar dan mekar di sirami dakwah serta tarbiyyah….

Allahumma aameen…

saya baru beberapa hari discharge dari hospital…

i was admit due to low of white blood cells and high fever..

from thousands, only hundreds left for me to fight my illness…

i was very very weak at that time..

sampai satu ketika, suhu badan naik mendadak hingga hampir mencecah 42 darjah celcius…

boleh rosak otak kata doktor…

due to high body temperature….

mereka pasang intravenous drip to help reduce the body temperature….

it was hard time for me and my mum who was with me of course…

i keep on mimpi bukan bukan…

at that time…

i really appreciate healthy time…

just imagine….

i cant eat, or even drink….

tekak pahit sangat…..

apa yg blh buat cuma sabar….

saya dipaksa untuk makan….

to gain my energy…

i lose most of my energy during fever..

ye la..

i need to fight with my illness..

at the same time..

i need to rebuild my antibody…

i need to rebuild my white blood cells…

which i lose after i take carbamazepine..

tak semua get the same effect as i am…

jangan takut….

just few in hundreds.. (maybe)

tapi… dont worry…

tawakkal… bcz this is our ikhtiar…

inshaa Allah…

i got ulcers dalam tekak serta mulut…

sgt2lah sukar untuk saya telan makanan atau minuman…

even saliva…

nak taknak.. saya cuma bergantung pada air drip yg masuk….

“Allah does not burden a soul beyond what he can bear of.” [2:286]

i missed outside world so much..

bila tengok jiran sebelah katil makan…

saya telan air liur saja…

mana tidaknya….

tak selera sangat……

suka untuk saya ingatkan,

masa sihat amat berharga…

once Allah ambil kembali nikmat Dia…

kita akan menyesal kerana mensia-siakan nikmat tersebut….

jarum beberapa kali rosak…

terpaksa tukar tempat cucuk setiap hari…

hampir segenap pelusuk tangan saya di cucuk….

Allahu Allah….

i can only sabar….

put my faith on Allah..

sabar… sabar… dan sabar….

setiap hari ambil darah….

sabar lagi…. sungguh… Allah cinta…

i feel blessed! Alhamdulillah….

ada ketikanya… disuntik antibiotik…

sakitnya…

Allahu Allah..

sungguh Dia saja yang tahu…..

i could not explain it all…

masuk saja antibiotik…

terus badan jadi panas…

sakit sangat….

tapi….. sabar lagi!

jahannam is much more hotter than this!

jadi… i make a decision…

i need to be strong!

this is my jihad!

this is my mujahadah!

ya Allah… tsabbatkan diriku dalam ketaatan pada-Mu…

ya Allah… tsabbatkan aku dalam deen-Mu…

ya Allah… tsabbatkan langkahku pada jalan-Mu…

pada jalan yang Engkau redhai…

pada jalan yang Engkau cintai….

pada jalan yang Engkau kasihi…

Allahumma Aameen!!

 

Salam rindu… Salam sayang…

Ana ukhtikum fillah,

SMB

Bintulu, Sarawak, Malaysia

160613 | 0000 hour

The Signs of Munafiqun

in the name of Allah.. the most gracious.. most merciful…

salam ‘alaikum!! kaifa imanukum??

semoga semakin mantap iman kita semua..

The Prophet said, “The signs of a hypocrite are three: 

  1. Whenever he speaks, he tells a lie. 
  2. Whenever he promises, he always breaks it (his promise ). 
  3. If you trust him, he proves to be dishonest. (If you keep something as a trust with him, he will not return it.)”  

[Bukhari]

I’ve been read this hadith recently…

Allahurabbi….

this hadith really open my eyes…

yup!

widely open!

its remind me,

  • not to tell lie when speaks
  • not to break any promises
  • not to be dishonest

Dear Allah…

save us from being munafiq…

…And whatsoever the messenger give to you, take it. And whatsoever he forbid, abstain (from it).. [59:7]

 

“Please do not hear for me if I say something against Allah!”

Wassalam

SMB

310513 | 0011 hours

Sarawak