Bahan-bahan ( 6 orang )
- 1 ekor ayam
- satu ikat pucuk ubi kayu
- buluh sederhana besar. ( kalau yg kecik tu boleh guna 2 ruas)
- 3 batang serai (diketuk)
- 3 ulas bwg putih & 5 ulas bwg merah( ditumbuk)
- 2inc halia ( dihiris)
- garam dan ajinomoto secukup rasa
- boleh ditambah dengan umbut lengkuas supaya wangi…
Cara-cara
- potong ayam sederhana besar dan cuci bersih. ( jgn terlalu besar nanti x muat masuk dalam buluh)
- perap ayam dengan bawang, halia, serai, garam dan aji selama 3 minit.
- ambik pucuk ubi yang masih muda, cuci dan ramas menggunakan garam kira2 1/4 sudu teh ( jgn terlalu byk garam nanti masin)
- gaulkan daun ubi yang telah diramas sederhana lumat dengan ayam yang telah diperap tadi…
- cuci buluh terlebih dahulu kemudian masukkan ayam dan daun ubi yang telah digaul tadi.
- bakar buluh yang telah diisi ayam menggunakan api kayu (seperti membakar lemang)…
- setelah ayam mendidih, bakar lagi selama 30 minit
- apabila telah masak, tuangkan ayam kedalam mengkuk yang sederhana besar dn boleh dihidang.
- selamat mencuba…
Sumber: http://www.myresipi.com
Advertisements