Ayam Pansuh

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1 ekor ayam
  • satu ikat pucuk ubi kayu
  • buluh sederhana besar. ( kalau yg kecik tu boleh guna 2 ruas)
  • 3 batang serai (diketuk)
  • 3 ulas bwg putih & 5 ulas bwg merah( ditumbuk)
  • 2inc halia ( dihiris)
  • garam dan ajinomoto secukup rasa
  • boleh ditambah dengan umbut lengkuas supaya wangi…

Cara-cara

  1. potong ayam sederhana besar dan cuci bersih. ( jgn terlalu besar nanti x muat masuk dalam buluh)
  2. perap ayam dengan bawang, halia, serai, garam dan aji selama 3 minit.
  3. ambik pucuk ubi yang masih muda, cuci dan ramas menggunakan garam kira2 1/4 sudu teh ( jgn terlalu byk garam nanti masin)
  4. gaulkan daun ubi yang telah diramas sederhana lumat dengan ayam yang telah diperap tadi…
  5. cuci buluh terlebih dahulu kemudian masukkan ayam dan daun ubi yang telah digaul tadi.
  6. bakar buluh yang telah diisi ayam menggunakan api kayu (seperti membakar lemang)…
  7. setelah ayam mendidih, bakar lagi selama 30 minit
  8. apabila telah masak, tuangkan ayam kedalam mengkuk yang sederhana besar dn boleh dihidang.
  9. selamat mencuba…

 

Sumber: http://www.myresipi.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s