Hannan’s Frozen Cheese Cake

Assalamualaikum wrh wbt for all my readers (if there any..hihiii)…. Sempena hari ibu ni (hari-hari hari ibu yeaa..)… Tiba-tiba terasa nak share resipi ari nih… Ahaaa… I don’t know why… Ok…. Nak resepi tak ni? Hee… Wokeh.. Teruskan membaca yeaaa!!!😉 Dimulakan dengan…… Bismillahirrahmaanirrahiim…..🙂

Bahan-bahan:

  • 1 block of Philadelphia Cheese
  • ½ block of Butter
  • Susu pekat
  • perasa Vanilla
  • Fresh milk
  • 1½ pek Salt cheese cracker

Cara-cara membuatnya:

  1. Masukkan cheese dan butter dalam mixer… then.. mix it…
  2. Kemudian, masukkan susu pekat… Susu pekat ni korang buh ikut suka ehh… Nak manis buh banyak, tak nak manis buh sikit je… Tapi saya suka rasa sedang2 je.. Tak manis sangat.. So, pandai-pandai adjust ye?😉
  3. Dah tu.. Buh sikit perasa vanilla.. Sikit je tau, jangan buh banyak sangat… Ok sekarang, cream untuk cheesecake kita dah pun siap… Sekarang kita nak buat lapisannya pula….
  4. Celupkan salt cheese cracker tadi dalam fresh milk.. Jangan celup lama pulak! Celup sekejap je eh…
  5. Dah celup, korang susunlah atas loyang atau tupperware ke.. ikut suka.. Saya selalu guna tupperware.. Eheee… Lapisan bawah sekali adalah roti.. Kemudian cream… Kemudian roti balik….
  6. Ok.. Korang ulang step 4 & 5 smpai cream dan cracker tadi habis…
  7. Dah siap menyusun, korang masukkan dalam freezer… Saya suka letak semalaman.. Sebab nak pastikan dia betul2 frozen tapi ikut suka korang juga lah yeaa…

Selamat mencuba!!!😉 Any question? Boleh comment kat bawah tuuu!!! Jazakumullahukhairan katheera!!😉

p/s: Kalau nak lagi sedap…. Selitkan sekali dzikrullah sepanjang proses pembuatan cheesecake kita… Dan hati mesti ikhlas….😉 Inshaa Allah pasti sedap!! Cubalah!!

Selamat Hari Ibu buat Bonda Tercinta!! *wink*

Wassalam

SMB

100513 | 1026 hours [Updated 1053 hours]

Bintulu, Sarawak, Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s