Detik pertama yang dirindui

Assalamualaikum wrh wbt… Lama juga tak menaip sebarang entri untuk blog ini… Kekeringan idea mungkin… Hu hu..

Detik pertama yang dirindui

Detik pertama merasakan hembusan hidayah

Detik pertama sekali kenal apa itu usrah

Detik pertama kali kenal apa itu ukhuwah

Detik pertama kali kenal apa itu dakwah

Detik pertama kali kenal apa itu tarbiyyah

Detik pertama kali kenali liqa’

Detik pertama kali kenali berjabat salam, bercipiki-cipika bersama para akhawat

Detik pertama mengenali terms of dnt

Detik pertama yang indah sekali….

Seindah hikmah yang datang bersamanya…

Namun…

Pergantian…

Tahun…

Bulan…

Minggu…

Jam…

Minit….

dan saat…

Menghilangkah keindahan itu perlahan-lahan…

Aku tahu…

Aku, dia, dan kami semua…

Sedang diuji…

Dengan ujian ukhuwah…

Perselisihan faham…

Komitmen pada keluarga…

Komitmen pada kerjaya…

Komitmen pada studi…

Antara ujian yang kami terima…

Sungguh…

Aku rindu…

Rindu detik pertama bersua muka….

Berjabat tangan…

Bertanya khabar…

Bercipiki cipika…

Ber-usrah…

Bertilawah…

Bertadabbur…

Mendengar tazkirah bersama-sama…

Tasmi’ hadith ‘arbain sama-sama…

Rindu… Rindu… Rindu…

Isytaqtu ‘ilakunna jiddan!!

sobs..

cuma dapat luah di sini…

harap ada antara antunna yang datang singgah dan baca…

 

 

Yang merindu antunna,

SMB

231213 | 2316 hours

Bintulu

 

Itu lah… T A R B I Y Y A H

ASSALAMUALAIKUM semua!!! Kaifa haluk? Miss me?? Teheeee… *hamek kauh kena baling ngan selipar jepun jiran sblh…* ok.. chill sikit sbb dah lma kot tak update blog… i dont know either ada org baca ke tak blog ni? Ok..main point please…

Baik lah… nak buat some quick update… (sbb update guna handset je ni…) psal tarbiyyah..

Dulu pernah terfikir… apasal lah akk ni asyik nak bash aku je? Yg lain xd yg wat salah ke? Asal turn aku, teruk lah kena bash (walhal takda teruk mana..sungguh daku mengada)! Terasa menyampah plak dgn akk tu.. maaf kak… tskk tskk… tapi…. sekarang… aku fikir semula… tak ptut aku fkir cmtu… tak patut aku rs cmtu… syukurlah ada yg nak tegur salah silap kita kn… sygnya Allah pd kita… Dia tak mahu kita lalai leka alpa hanyut dengan dunia… maka hadirlah mrk2 dengan izin-Nya utk mengingatkn kita… :’) manisnya kasih syg Allah kan? Rindu pd teguran mrk… pedas mmg pedas… hangat mmg hangat… tapi… itu lah… T A R B I Y Y A H

“Indeed reminder benefits the believer.” (Qur’an)

Ana istaqtu ilaikunna😥

Pahit pd mulanya… sukar rsnya utk ditelan… perit!!! Tp pd akhirnya Allah beri kemanisan dgn menghadiahkn hamba-Nya yg berjaya menempuh mehnah-Nya dgn sabar… :’) subhanallah…

“Berjuang memang pahit kerana syurga itu manis.. Bukan sedikit mahar yang perlu di bayar… Bukan sedikit pedih yang ditagih…” -Sunnah Orang Berjuang, Hijjaz

P/s: mtk maaf lah kalu post ni berterabur… huhuu…

Ana ukhtukum fillah,
SMB
Bintulu, Sarawak
111113 | 0023 hours

Tarbiah Al-Awlad

Assalamualaikum wrh wbt… Sudah lama rasanya saya tak coret apa-apa di blog ini… Maka hari ini saya nak kongsi sesuatu yang saya baca…. Dalam usaha menghabiskan buku 10 Terminal Syurga Rumah Tangga hasil tulisan Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood dan Siti Nur Fatimah Hasan. Bukunya nipis saja tapi nak habisnya saya ambil masa. Alhamdulillah. Banyak informasi berguna yang boleh di ambil darinya, Antaranya yang saya tertarik adalah tentang Tarbiah al-Awlad. Terdapat petikan dari buku Al-Taqshir fi Tarbiah al-Aulad hasil tulisan Muhammad bin Ibrahim al-Hamd tentang pendidikan yang salah terhadap anak-anak. Berikut isi-isinya;-

  • Mendidik anak-anak menjadi pengecut, penakut, dan suka mengeluh.
  • Mendidik mereka (anak-anak) mempunyai sifat menceroboh tanpa sebarang perhitungan yang dianggap melampaui batas.
  • Mendidik mereka menjadi lemahdan kacau serta membiasakan mereka dengan kemewahan, kenikmatan, dan kelazatan.
  • Memanjakan anak dan memenuhi segala keinginannya.
  • Terlalu keras dalam mendidik mereka melampaui batas kewajaran.
  • Terlalu kedekut kepada anak-anak.
  • Tidak memberikan kasih sayang kepada anak-anak.
  • Hanya menumpukan kepada keperluan fizikal anak-anak sahaja
  • Terlalu berprasangka baik terhadap anak-anak.
  • Terlalu  berprasangka buruk terhadap anak-anak.
  • Membezakan anak-anak.
  • Tidak segera menikahkan anak-anaknya padahal mereka merasa mampu dan bersedia untuk bernikah.
  • Menunda pernikahan anak-anak perempuan dan menjadikannya barang dagangan.
  • Menikahkan anak-anak perempuan dengan lelaki yang tidak sekufu.
  • Menamakan anak-anak dengan nama yang tidak baik.
  • Sibuk dalam urusan kerja sehingga meninggalkan rumah dalam jangka masa yang lama.
  • Mendoakan keburukan atas anak-anak.
  • Mendidik mereka dengan perkara-perkara yang buruk , dan kata-kata kotor, dan akhlak yang rendah.
  • Melakukan kemungkaran di depan mata anak-anak.
  • Banyaknya konflik yang berlaku antara ibu bapa.
  • Merendahkan anak-anak dan jarang memberi motivasi ke atas mereka.
  • Tidak memberi kesempatan kepada mereka untuk berubah menjadi yang lebih baik.
  • Salah dalam memahami jiwa dan tabiat anak-anak.

Semoga dapat ambil point-point yang berguna darinya!

Maassalamah wa ilalliqa’

SMB

Bintulu

1416 hours | Nov 3rd, 3012

 

Jangan Futur Walau Selangkah

Tolong ingatkan aku untuk jangan sesekali futur!!!!!!

Jalanku Pulang...

Entah kenapa saya terasa nak menulis fasal futur pula malam ini… Ya… Beberapa minggu kebelakangan saya dihantui bayangan futur… Mungkin kerana sudah jarang menghadirkan diri ke halaqah… Atau… Entahlah…. Saya pun tak berapa pasti…. Futur sebuah kata yang pendek namun punya definisi yang cukup dalam… Dan amat digeruni semua yang menapak di jalan dakwah dan tarbiyyah ini…. Ya Allah! Sekalipun mereka futur, aku tak boleh ikut! Kalau semuanya futur, maka siapa yang bakal tinggal untuk membangunkan Islam… Ya Allah! Jadikanlah aku seorang yang berjiwa besar dalam menjalankan tanggungjawabku sebagai hamba dan khalifah-Mu ya Allah….

Bila bicara soal futur, apa agaknya yang berada di dalam minda ukhti wa akhi semua?? Di minda saya, sudah semestinya ‘jauh dari jalan Allah’… Apa agaknya yang lebih buruk dari itu? Nauzubillah…. Teringat sebuah ayat,

“Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah sebenar-benar takwa kepada-Nya; dan janganlah sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan beragama Islam.”…

View original post 150 more words

The Comeback of…..

Dengan nama Allah… Yang Maha Pengasih… Maha Penyayang….

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh….

Apa khabar imaan saudaraku sekalian?

Moga menyubur segar bersama dakwah dan tarbiyyah…

Long time no see huh dear Farhana…

Well… Sepanjang Ramadhan…

Laptop ni Allah takdirkan untuk rosak…

Sepanjang itu jugalah…

Susah nak online…

Kasihan sungguh blog ini ditelantarkan oleh penulisnya… Ehe..

Tak mengapalah…

Lepas ni…

Akan berusaha untuk update sekerap mungkin ya….

Inshaa Allah…

Oh ya…

Saya rasa belum terlambat untuk mengucapkan…

Eid Mubarak!!!

Kullu ‘am wa antum bikhair…

Taqabbalallahu minna wa minkum….

Bagaimana agaknya Ramadhan tahun ini?

Moga semuanya baik-baik saja…

Dan semakin mantop hendaknya!!!

Dalam kegirangan…

Jangan lupa saudara kita di sana!!

Mari sama-sama tembak doa ke sana!

pray for egypt

Till then,

Wassalam..

Ana ukhtikum fillah..

SMB

Bintulu, Sarawak

260813 | 0235 hours

Assalamualaikum wrh wbt.. Hi there! How imaan? And how shaum (fasting)? Dh lama tak update blog ni..

Alhamdulillah harini hari ke 14 ummat Islam menjalankan rukun Islam ke-3 iaitu ibadah puasa!

Dh masuk fasa ke-2 Ramadhan iaitu 10 pertengahan fasa maghfirah atau fasa keampunan.. 

Allah… Allah… Allah… Bagaimana agaknya ibadah kita? Semakin meningkatkah? Atau paling tidak, istiqamahkah kita dalam beribadah?

Mujahadah an nafs.. Berjuang melawan nafsu… Itulah antara perjuangan di bulan Ramadhan ini… Bagaimanakah gagahnya kita menentang nafsu yg terdidik 11 bln lamanya….?

Tepuk dada, tanya imaan!

Wassalam..
SMB
July 23rd, 2013 | 4.45 am
Bintulu

Ibrah | Rempeyek’s Project

Salam ‘alaikum!!

Hi there!!

Salam Ramadhan Mubarakah for all of Jalanku Pulang’s reader!!

How’s your first of Ramadhan?

Alhamdulillah… Inshaa Allah mine is ok…

Today my lil sister learn how to fast!

Hamdulillah.. She made it for today!!

He he..

Dare to try…

Try what?

He he…

Now, I  am trying to make a rempeyek

First try…

A bit nervous…

Fuu… Susah rupanya nak menggoreng…

Nak kasi crispy…

I got the recipe from the internet…

So far dah siap goreng beberapa keping…

Siap je orang amek dan bedal….

They called it keropok not a rempeyek

Mum said, “sedap.. ”

Dad said, “erhh… (haha.. but he ate it.. ngeee)

Sis said, “not bad..”

Hamdulillah.. Ok la tuu kan??

Mum said boleh jual ni…

Inshaa Allah..

Kadang-kadang boleh juga ambil ibrah dari memasak ni…

setiap sesuatu yang terjadi ni…

semuanya berlaku atas kehendak Allah kan?

juga atas usaha diri sendiri…..

misalnya, saya lapar, tapi malas masak..

lalu saya berdoa pada Allah agar beri saya makanan…

tapi saya tak usaha pun nak memasak…

macam mana Allah nak bantu?

kalau saya cuma berdoa dan betawakkal tanpa berganjak untuk berusaha walau sedikitpun…

saya nak kaitkan dengan hidayah….

ok.. ramai orang kata…

“hidayah belum sampai…”

walhal…

seruan hidayah telah lama sampai….

do you expect hidayah to come to you without you seek for it?

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka.” [13:11]

Allah wanted you put an effort to get it, dear…

So! Jom! jadikan Ramadhan ini sebagai platform perubahan untuk diri kita (especially me..)

Jom!😉 Moga Allah redha…

Mohon maaf atas segala kekurangan dalam penulisan saya…

Do correct me i fI’m wrong…🙂

 

Till then.. Wassalam…

Ana ukhtikum fillah…

SMB

Bintulu